Navigation Menu+

Historie

Het Staetshuys is gelegen aan het meest gewilde en exclusieve deel van Amsterdam, de “Gouden bocht” en is een van de mooiste Amsterdamse monumentale panden. Het werd gebouwd in 1685, oorspronkelijk in de Hollandse barok, door de koopman en groothandelaar in zijde Hendrick Staets.

In 1802 werd de woning grondig verbouwd door de bekende Amsterdamse familie Hodson die het huis  liet aanpassen aan de Franse mode van die tijd. De façade is een prachtig voorbeeld van de Hollandse empire  die vrij  zeldzaam is in Amsterdam.

Het huis heeft onder andere vier rijk geornamenteerde imposante kamers in vroege en wat latere 19e-eeuwse stijlen, een vestibule en een hal met een bijzonder fraai en groot trappenhuis, beide  met  schilderingen, o.a. naar Boucher, van de Haagse schilder Johannes Stortenbeker (1821-1899), huis- en decoratieschilder van ondermeer koninklijke paleizen en in 1875 benoemd tot ridder van de Eikenkroon nadat hij de nieuwe zaal
op paleis het Loo had beschilderd.

In de hal voert een monumentale trap, in Louis XV stijl, naar de 1e etage waar zich een Chinese kamer bevindt met geschilderd  behang met een voorstelling van een Chinees dorpsleven.

Tot 1942 hebben vele vooraanstaande Amsterdammers het huis bewoond, waaronder kooplieden, patriciërs, burgemeesters en  bankiers. Van deze laatsten  ook leden van de beroemde  familie Borski, waarvan Johanna in 1816 de Nederlandse staat van de financiële ondergang redde.

In de jaren daarna werd het gebruikt als kantoor, zoals nu nog steeds bijna alle panden in De Gouden Bocht. In 1995 kwam  het Staetshuys in particuliere handen en in de jaren daarna werd het  gerestaureerd en hersteld van de aangerichte kantoorschade.

Het voorname rijksmonument  is nu  ingericht met 18e en 19e eeuws meubilair van o.a. bekende makers Matthijs Horrix, François Linke en naar de 18e eeuwse meubelmaker Guillaume Benneman. Er zijn Chinees en Japans antiek, Aubusson tapijten, vuurvergulde bronzen kunstvoorwerpen van o.a Pierre-Philippe Thomire en schilderijen van  Jacob de Wit, Wouda Piera, Abraham van Strij en naar Jan de Heem en Jan  van Huyssum. Het Staetshuys  heeft naast een woonfunctie ook een publieke en museale functie en er  vinden regelmatig  muzikale, literaire en andere kunst- “salons” plaats.

De grote  tuin, in empire stijl, is in 1995 ontworpen door de Amsterdamse tuinarchitect Robert Broekema en is een oase van rust in het centrum van Amsterdam.